Švestkový crumble
Crumble, výslovností krambl, je původní dezert dezert z Britských ostrovů, který se skládá z ovoce a drobenky. Recept vznikl jako úsporná varianta drobenkového koláče 🥧 za druhé světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Je oblíbený pro svoji rychlou přípravu a pro možnost zužitkovat sezónní přebytky.
Konec léta nahrává rychlému pečení z ovoce. Zde máte recept na švestkový crumble, ale zpracovat můžete i nektarinky, broskve, hrušky 🍐. Připravila jsem vám odlehčenou formu.
Vezměte si zapékací mísu, vytřete ji máslem, na dno dejte pokrájené a vypeskované švestky, okořeňte perníkovým kořením, skořicí, vanilkovým cukrem. V misce smíchejte 3 lžíce ovesných vloček, lepší jsou jemné, mleté, 3 lžíce celozrnné mouky, 2 lžíce namletých ořechů, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla, promíchejte rukou a drobenku nasypte na švestky. Pečte v troubě při 180°C asi 45 minut, než se švestky rozpečou a pustí šťávu.
Dezert krájet nejde, spíše ho lžící nakupíte na talířek. Lze ho připravit také v jednoporcových zapékacích miskách.