Projektové dny, preventivní programy, setkání s rodiči

 PRO DĚTI MŠ, ŽÁKY ZŠ A SŠ
TÉMATA: (v souladu s ŠVP – Výchova ke zdraví, Člověk a zdraví, Člověk a svět a v rámci Šablon. Žáci se aktivně zapojují do praktické činnosti, program je upraven  jejich věku a schopnostem).
Otesánek a jídlo (MŠ, ZŠ)
Nevhodný jídelníček, dětské sladkosti, povídání o správném jídelníčku s postavičkou, části trávicí soustavy a jejich činnost.
Cukr jako hračka (MŠ, ZŠ)
O cukru a jeho zastoupení v potravinách, nadměrné konzumaci, výpočet množství cukru v potravinách a nápojích, seznámení s etiketou výrobku.
Etiketa stolování (MŠ, ZŠ, SŠ)
Stolování a společenské chování, prostírání stolu, příbory a manipulace s nimi, jídla v jednoduchém menu, práce s ubrouskem.
O Čokoládě (MŠ, ZŠ) pěstování, výroba, význam, kvalita, zdravé mlsání, praktická příprava čokobonbonku
Nakupuj s rozumem (ZŠ, SŠ)
O význam reklamy, etiket na obalech, čtení z obalů, příprava nákupní seznam, propočty jednotlivých nákupů.
Nadváha a obezita (ZŠ, SŠ)
Vznik a následky obezity a nadváhy, praktické sestavení jídelníčku, základní stravovací pravidla, energetické hodnoty potravin.
Poruchy příjmu potravin (ZŠ, SŠ)
Vznik a druhy nemocí spadajících do klasifikace PPP, rozbor dosavadních jídelních zvyklostí, skladba jídelníčku, praktický nácvik sestavení jídelníčku.
Svačiny do školy (ZŠ, SŠ)
Význam svačiny a jak sestavit vhodnou svačinu do školy i odpoledne, pitný režim, význam živin.
O Méďovi Bé (pro MŠ, ZŠ)
O kupovaných sladkostech vs. doma připravených, propočet cukru a dalších přidaných látek, praktická příprava obdobné kupované sladkosti ve zdravé verzi.
Hravě zdravě (pro MŠ)
Jídlo pro zdravé bříško, co si vybrat na výletě, co si vybrat v obchodě, jak pomoci v kuchyni, tančíme a hýbeme se.
Malý kuchtík, Malý cukrář (Šablony III.)
školy+
ODBORNĚ ZAMĚŘENÉ SETKÁNÍ PRO RODIČE (v rámci Šablon) s ochutnávkou
TÉMATA:
Jak nakrmit předškoláka
Desatero výživy školkového dítěte
snídaně
PŘEDNÁŠKY pro pracovníky školní jídelny a pro pedagogické pracovníky
TÉMATA:
Tvorba jídelníčku v souladu s nutričním doporučením a spotřebním košem.
Zásady racionálního jídelníček a jak si ho sestavit a dodržovat v pracovním procesu.
jogurt