Krkonošské kyselo s houbami, polévka, polévka z kvásku, kyselo, Radka Drobná, polévka s houbami

Krkonošské kyselo s houbami

Krkonošské kyselo s houbami z kvásku vařila moje babička a i v naší kuchyni má její recept své místo. Vždy se vařilo „od oka“, nicméně snažila jsem vám ingredience rozepsat.

Ingredience pro 4 osoby:

    • chlebový kvásek asi 100 g
    • voda 0,3 až 0,5 l
    • kmín, sůl
    • houby čerstvé (nakládané)
    • zakysaná 14% smetana 250 ml
    • mléko polotučné 0,3 l
    • 6 vajec
    • 4 brambory
    • popřípadě ocet, lžíce cukru na dochucení

Postup:

Chlebový kvásek množství asi do dlaně (kupuji v prodejně Mňamka, ale dá se sehnat i u menších pekařů) důkladně rozmíchám v 0,3 litru studené vody a přidám lžičku kmínu. Hrnec s kváskem pomalu přivedu k varu za stálého míchání, nechám chilli provařit. Kvásek je třeba hlídat, protože se rychle připaluje.

Oloupu a nakrájím na menší kousky 4 brambory 🥔 a uvařím je ve vodě do měkka. Po uvaření sliji vodu z brambor ke kvásku, provařím.

Pokud mám čerstvé houby, očistím, nakrájím na větší kousky a dám zvlášť povařit do osolené a okmínované vody. Nakládané houby není potřeba povařit.

Mezi tím si oloupu a na malé kostičky nakrájím 1 velkou cibuli 🧅. Na pánev dám rozehřát 2 lžíce másla a cibuli na něm lehce osmahnu, nechám jen zesklovatět.  Na cibuli přidám 6 rozklepnutých vajec 🥚, osolím je a umíchám je hodně do „sucha“.

Do hrnce s provařeným kváskem a vodou z brambor pomalu vmíchám kelímek zakysané smetany a nechám v omáčce prohřát. Takto máme připravenou omáčku bez přísad.

Do připravené omáčky přidám umíchaná vejce 🥚, scezené uvařené houby 🍄 nebo houby nakládané. V případě potřeby přiliji naliji hrnek teplého mléka. Pokud je třeba dochutit, a to většinou při použití čerstvých hub, přidám asi 1 lžíci cukru a asi 1 lžící převařeného octa. Ocet vždycky dávám do omáčky až po provaření mléka a vždy teplý, nesmí být horký ani studený, aby se omáčka nesrazila. Pokud použijete nakládané houby, můžete dochutit pomocí nálevu.

Do hlubokého talíře nandám uvařené brambory a přelévám kyselem, ozdobím petrželkou.

Zpět na blog


radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.

Radka Drobná
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.