Perník z dýně

Perník z dýně vás mile překvapí 🎃. Je vláčný, chuťově zajímavý a můžete ho polít čokoládovou polevou.

Ingredience:

    • 250 g jemně nastrouhané syrové dýně bez slupky 
    • 140 g cukru krupice
    • 2 vejce
    • 60 ml oleje
    • 220 g polohrubé mouky (podle potřeby, dle vodnatosti dýně), ozdravit moučník můžete moukou špaldovou
    • 1/2 kypřicího prášku do perníku
    • perníkové kořeni (skořice, koriandr, fenykl, anýz, badyán)

Dále volitelně dle chuti:

    • kakao
    • čokoláda
    • ořechy
    • kokos
    • čokoládová poleva

Postup přípravy

Kulatou formu o průměru 24 cm vysteleme pečicím papírem. Do mísy najemno nastrouháme očištěnou dýni, přidáme vejce s cukrem a vše dobře promícháme. Přilijeme olej, přisypeme mouku smíchanou s kypřicím práškem, kořením a opět promícháme. Pokud chceme perník tmavý, vmícháme do části mouky lžíci kakaa. Do těsta dle chuti přidáme nasekané ořechy, čokoládu, strouhaný kokos.

Těsto dáme do připravené formy, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí. Po upečení lehce posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme ořechy. Perník z dýně je velmi jednoduchý, rychlý, nadýchaný a díky dýni i hezky vláčný. Jestliže upřednostňujete  sladší chuť, připravte si na perník čokoládovou polevu, jen ho snězte o kousek méně.

Zpět na blog


radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.