Švestkový crumble
Švestkový crumble, výslovností krambl, je původní dezert dezert z Britských ostrovů, který se skládá z ovoce a drobenky. Recept vznikl jako úsporná varianta drobenkového koláče 🥧 za druhé světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Je oblíbený pro svoji rychlou přípravu a pro možnost zužitkovat sezónní přebytky.
Konec léta nahrává rychlému pečení z ovoce. Zde máte recept na švestkový crumble, ale zpracovat můžete i nektarinky, broskve, hrušky 🍐. Tento recept je ideální pro podzimní dny. Kombinace švestek, přidané skořice, badyánu a drobenky vás zahřeje a potěší. Výborný je také s mletým mákem, který můžete přimíchat do drobenky.
Vezměte si zapékací mísu,
-
- vytřete ji máslem,
- na dno dejte pokrájené a vypeskované švestky
- okořeňte perníkovým kořením, skořicí, vanilkovým cukrem.
- V misce smíchejte 3 lžíce mletých ovesných vloček, lepší jsou jemné,
- 3 lžíce špaldové mouky,
- 2 lžíce namletých ořechů,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- 1 lžíci másla,
- promíchejte rukou a drobenku nasypte na švestky.
Pečte v troubě při 180°C asi 45 minut, než se švestky rozpečou a pustí šťávu.
Dezert krájet nejde, spíše ho lžící nakupíte na talířek. Lze ho připravit také v jednoporcových zapékacích miskách.
Tento recept je označován jako nejjednodušší dezert na světě a zároveň dokáže překvapit svou lahodnou chutí. Specifickou chuť v podobě oříškového aroma mu dodává celozrnná špaldová mouka. Dezert je díky ní tak nutričně bohatší a lépe stravitelný.