Polévka z pečených rajčat s tímto jednoduchým receptem je zdravá, chutná a ideální pro každou příležitost. 🍅
Ingredience na 4 porce:
-
- 1,5 kg rajčat
- 1 menší hlavička česneku
- 1 menší cibule
- 4 PL olivového oleje
- 2 a půl hrnku zeleninového vývaru
- tymián, rozmarýn
- bazalka
- sůl a pepř
- lahůdkové droždí
- plátky mandlí nebo pistácie, pinie
Postup:
Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte rajčata překrojená napůl, cibuli nakrájenou na větší kusy a oloupaný česnek. Osolte, pokapejte olivovým olejem, okořeňte větvičkami čerstvých bylinek. Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 35 minut.
Mezitím oříšky opražte nasucho na pánvi.
Upečenou zeleninu společně rozmixujte dohladka, poté přilijte vývar, a ještě jednou krátce promixujeme. Na závěr polévku ještě krátce povařte, aby se propojily chutě. Přidejte 2 lžíce lahůdkového droždí na zvýraznění chutě. Polévku z pečených rajčat dolaďte podle chuti – pokud nebyla rajčata dostatečně sladká, můžete přidat lžičku cukru nebo naopak kapkou octa. Také ji můžete zjemnit smetanou na vaření.
Tip pro vás: polévka z pečených rajčat může mít i obdobné varianty, stejným způsobem připravíte polévku z pečených paprik nebo můžete papriky přidat k rajčatům.
Hotovou polévku naservírujte do misek a ozdobte oříšky.