Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat s tímto jednoduchým receptem je zdravá, chutná a ideální pro každou příležitost. 🍅

Ingredience na 4 porce:

    • 1,5 kg rajčat
    • 1 menší hlavička česneku
    • 1 menší cibule
    • 4 PL olivového oleje
    • 2 a půl hrnku zeleninového vývaru
    • tymián, rozmarýn
    • bazalka
    • sůl a pepř
    • lahůdkové droždí
    • plátky mandlí nebo pistácie, pinie

Postup:

Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte rajčata překrojená napůl, cibuli nakrájenou na větší kusy a oloupaný česnek. Osolte, pokapejte olivovým olejem, okořeňte větvičkami čerstvých bylinek. Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 35 minut.

Mezitím oříšky opražte nasucho na pánvi.

Upečenou zeleninu společně rozmixujte dohladka, poté přilijte vývar, a ještě jednou krátce promixujeme. Na závěr polévku ještě krátce povařte, aby se propojily chutě. Přidejte 2 lžíce lahůdkového droždí na zvýraznění chutě. Polévku z pečených rajčat dolaďte podle chuti – pokud nebyla rajčata dostatečně sladká, můžete přidat lžičku cukru nebo naopak kapkou octa. Také ji můžete zjemnit smetanou na vaření.

Tip pro vás: polévka z pečených rajčat může mít i obdobné varianty, stejným způsobem připravíte polévku z pečených paprik nebo můžete papriky přidat k rajčatům.

Hotovou polévku naservírujte do misek a ozdobte oříšky.

Zpět na blog


radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.