Rozpečený sýr s rajčaty, paprikou
Rozpečený sýr s rajčaty 🍅, paprikou 🌶️ je rychlá příprava plodů zahrady, které tímto zužitkujete a připravíte například rychlou večeři. Lahůdkové droždí mu dodá jemnou chuť.
Ingredience na 2 porce:
-
- 300 g mix sýrů (Hermelín Figura, mozzarella, Niva, kozí a pod.)
- 100 g anglické slaniny
- 1 PL lžíce olivového oleje
- 2 PL lahúdkového droždí
- sůl, pepř, bylinky dle chuti
- papriky, rajčata, lze i cibule, cukety, červená řepa
Postup:
Zapékací mísu potřete olejem. Omyjte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na kolečka, slaninu na kostičky, sýry na menší kousky. Vše společně promíchejte v míse, osolte, okořeňte, můžete použít čerstvé bylinky jako je rozmarýn, tymián, bazalka a směs vložte do zapékací mísy. Posypte lahůdkovým droždím, pečte cca 20 minut při 150 °C v rozpálené troubě, až se sýr rozteče a zelenina změkne.
Rozpečený sýr s rajčaty, paprikou podávejte s opečenou bagetkou. Bagetku také můžete nakrájet na plátky a chvíli před dopečením je poskládat po stranách zapékací mísy. Následně pomocí opečených plátků bagetky můžete sýr nabírat.
Možná vás napadá, že syrová zelenina je mnohem lepší než ta tepelně zpracovaná. U některých druhů zeleniny je tomu přesně naopak. Vyšší teplota přípravy umožní, aby se do těla dostaly všechny výživné látky, které zelenina obsahuje.
Například u rajčat 🍅 se tepelnou úpravou výrazně zvyšuje hladina lykopenu, který snižuje riziko rakoviny prostaty u mužů a může mít pozitivní vliv i na zdraví srdce. Bohužel se během varu mohou ze zeleniny vytratit další vitamíny, především vitamín C. Proto je nejvhodnější kombinace vařených i nevařených rajčat.