Polévka z pečených rajčat je zdravá, chutná a ideální pro každou příležitost.

Ingredience na 4 porce:

  • 1,5 kg rajčat
  • 1 menší hlavička česneku
  • 1 menší cibule
  • 4 PL olivového oleje
  • 2 a půl hrnku zeleninového vývaru
  • tymián, rozmarýn
  • bazalka
  • sůl a pepř
  • lahůdkové droždí
  • plátky mandlí nebo pistácie, pinie

Postup:

Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte rajčata překrojená napůl,  cibuli nakrájenou na větší kusy a oloupaný česnek. Osolte, pokapejte olivovým olejem, okořeňte větvičkami čerstých bylinek. Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 35 minut.

Mezitím oříšky opražte nasucho na pánvi.

Upečenou zeleninu společně rozmixujte dohladka, poté přilijte vývar a ještě jednou krátce promixujeme. Na závěr polévku ještě krátce povařte, aby se propojily chutě. Přidejte 2 lžíce lahůdkového droždí na zvýraznění chutě. Rajčatový krém dolaďte podle chuti – pokud nebyla rajčata dostatečně sladká, můžete přidat lžičku cukru nebo naopak kapkou octa. Také ji můžete zjemnit smetanou na vaření.

Hotovou polévku naservírje do misek a ozdobte oříšky.

Zpět na blog


radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.