Lučina

Domácí Lučina je krémové chuti a má široké využití. Ale víte, že není Lučina jako Lučina?

Ačkoliv se jedná o čerstvý sýr, záleží, které suroviny byly na jeho výrobu použity, protože se rázem může stát kalorickou bombou. Rozdíly v energetické hodnotě jsou obrovské. Připravte si ji doma.

Ingredience:

    • 280 g řeckého bílého jogurtu (2 ks)
    • 500 ml zakysané smetany 12 % tuku
    • sůl, čerstvé bylinky (pažitka, libovolné koření)

Postup:

Domácí Lučina je jednoduchá na přípravu. Jogurty smícháme se smetanou 🥛, osolíme, vmícháme libovolné koření, třeba mletou papriku, sušený česnek 🧄 apod., nasekané bylinky 🌿. Připravíme si velký cedník, do kterého rozprostřeme plenu nebo plátěný ubrousek, cedník položíme nad mísu a do cedníku přendáme smíchanou hmotu. Přikryjeme cípem ubrousku nebo pleny, zatížíme talířem a dáme na 8 hodin do lednice, aby vytekla syrovátka. Poté sýr přendáme z cedníku do misky, odkapanou syrovátku můžeme použít do jakéhokoliv jídla nebo vypít. Určitě ji nevylíváme, jedná se o hodnotnou suroviny. Možná se vám všechna vsákne i do ubrousku. Základní Lučinu můžete použít k přípravě dalších pomazánek.

 

Víte, jakyý je rozdíl ve složení a co nám řeknou etikety? Podívejte se na videonahrávku zde

Zpět na blog

Kategorie: Pomazánky

radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.