dýňová polévka

Ingredience:

  • 1 kg (přibližně) máslové dýně nebo dýně Hokaido
  • 1 cibuli nakrájenou
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev nahrubo nastrouhaná
  • 250 ml smetany na vaření 12 % nebo mléka (možné i kokosové mléko)
  • zeleninový vývar
  • muškátový květ na špičku nože
  • mletá skořice
  • sůl
  • kapka olivového nebo dyňového oleje
  • dýňová nebo slunečnicová semínka

 

Postup:

Dýni nakrájejte na větší kusy a vložte na plech s pečicím papírem a pečte 40 minut při 150°C. Dýni nemusíte loupat, slupka bude měkká (já mám raději máslovou dýni, takovou, co má tvar velké hrušky, ale postačí i Hokaido). Vyndejte dýni z trouby a odstraňte semínka.

Mezi tím si na olivovém oleji orestujte 1 nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku. Přidejte 1 nahrubo nastrouhanou mrkev a kousky opečené dýně i se slupkou a zalijte zeleninovým vývarem a vařte doměkka.

Zeleninový vývar si připravte dopředu, například z kořenové zeleniny, rajčat, cukety, libečku, prostě, co dům dá, lehce osolte, opepřete a nechte vařit doměkka.

Po změknutí dýni rozmixujte tyčovým mixerem, přeceďte, vmíchejte 250 ml smetany na vaření́ 12 % nebo mléka. Provařte a dochuťte na špičku nože muškátovým květem a mletou skořicí. Já občas místo smetany přidávám kokosové mléko. Pak už muškátový květ nepřidávám.

 

Servírování:

Na talíři lehce zakápněte olivovým nebo dýňovým olejem, klidně přidejte semínka z dýně (raději kupovaná, protože doma připravená vyžadují́ náležitou očistu od dužiny, namáčení a následně sušení) nebo semínka slunečnicová.

Zpět na blog


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder