Dýňová polévka
Dýňová polévka je poslední letní zastavení, která nejen zahřeje, ale také potěší svojí barvou i chutí.
A v chladnějších dnech ji můžete okořenit špetkou skořice, kurkumou či chilli papričky.
Ingredience:
-
- 1 kg (přibližně) máslové dýně nebo dýně Hokaido
- 1 cibuli nakrájenou
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev nahrubo nastrouhaná
- 250 ml smetany na vaření 12 % nebo mléka (možné i kokosové mléko)
- zeleninový vývar
- muškátový květ na špičku nože
- mletá skořice
- sůl
- kapka olivového nebo dyňového oleje
- dýňová nebo slunečnicová semínka
Postup:
Dýni nakrájejte na větší kusy i se slupkou a vložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě asi 45 minut při 150°C. Dýni nemusíte loupat, slupka bude po upečení měkká.
Můžete použít jakýkoliv druh dýně, já mám raději máslovou dýni, takovou, co má tvar velké hrušky, ale postačí i Hokaido. Upečenou dýní vyndejte z trouby a odstraňte semínka.
Mezi tím si v hrnci na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku. Přidejte 1 nahrubo nastrouhanou mrkev a kousky opečené dýně i se slupkou a zalijte zeleninovým vývarem a vařte společné doměkka. Zeleninový vývar si připravte dopředu, například z kořenové zeleniny, libečku. Můžete pro polévku také využít vývar z brambor. Jesliže vývar nemáte, dýni stačí zalít vodou a ochutit ji solí, mletým pepřem.
Po změknutí dýni rozmixujte tyčovým mixérem, přeceďte, vmíchejte 250 ml smetany na vaření́ (12 % tuku) nebo mléka. Provařte a dochuťte na špičku nože muškátovým květem a mletou skořicí.
Místo smetany někdy přidávám kokosové mléko. Pak už muškátový květ nepřidávám. Polévka se dá připravit v různých příchutích podle přidaného koření (mletý kmín, kurkuma, chilli paprička), záleží na vaší fantazii.
Servírování:
Na talíři lehce zakápněte olivovým nebo dýňovým olejem, klidně přidejte semínka z dýně (raději kupovaná, protože doma připravená vyžadují́ náležitou očistu od dužiny, namáčení a následně sušení) nebo semínka slunečnicová.
0 komentářů