Ingredience:
- 1 kg (přibližně) máslové dýně nebo dýně Hokaido
- 1 cibuli nakrájenou
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev nahrubo nastrouhaná
- 250 ml smetany na vaření 12 % nebo mléka (možné i kokosové mléko)
- zeleninový vývar
- muškátový květ na špičku nože
- mletá skořice
- sůl
- kapka olivového nebo dyňového oleje
- dýňová nebo slunečnicová semínka
Postup:
Dýni nakrájejte na větší kusy a vložte na plech s pečicím papírem a pečte 40 minut při 150°C. Dýni nemusíte loupat, slupka bude měkká (já mám raději máslovou dýni, takovou, co má tvar velké hrušky, ale postačí i Hokaido). Vyndejte dýni z trouby a odstraňte semínka.
Mezi tím si na olivovém oleji orestujte 1 nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku. Přidejte 1 nahrubo nastrouhanou mrkev a kousky opečené dýně i se slupkou a zalijte zeleninovým vývarem a vařte doměkka.
Zeleninový vývar si připravte dopředu, například z kořenové zeleniny, rajčat, cukety, libečku, prostě, co dům dá, lehce osolte, opepřete a nechte vařit doměkka.
Po změknutí dýni rozmixujte tyčovým mixerem, přeceďte, vmíchejte 250 ml smetany na vaření́ 12 % nebo mléka. Provařte a dochuťte na špičku nože muškátovým květem a mletou skořicí. Já občas místo smetany přidávám kokosové mléko. Pak už muškátový květ nepřidávám.
Servírování:
Na talíři lehce zakápněte olivovým nebo dýňovým olejem, klidně přidejte semínka z dýně (raději kupovaná, protože doma připravená vyžadují́ náležitou očistu od dužiny, namáčení a následně sušení) nebo semínka slunečnicová.
0 komentářů