Střevní mikroflóra (také známá jako střevní mikrobiom) je soubor mikroorganismů, které žijí v lidském trávicím traktu, především v tlustém střevě. Celkově v sobě lidské střevo obsahuje biliony těchto mikroorganismů, které hrají klíčovou roli v našem zdraví. Zdravá střevní mikroflóra je zásadní pro celkové zdraví, a proto je důležité pečovat o ni prostřednictvím správné stravy a životního stylu. K čemu je střevní mikroflóra důležitá?

Hraje hlavní roli při trávení a vstřebávání živin. Mikroorganismy ve střevech pomáhají rozkládat složité sacharidy, vlákninu a další živiny, které by jinak nebyly stravitelné. Pomáhají také při vstřebávání vitamínů a minerálů.

Hraje zásadní roli v imunitním systému. Podporuje vývoj imunitních buněk a pomáhá tělu rozpoznávat škodlivé patogeny. Rovnováha mikroflóry je důležitá pro udržení zdravé imunitní odpovědi a prevenci autoimunitních onemocnění.

Chrání před patogeny. Zdravá mikroflóra zabraňuje přemnožení škodlivých bakterií a jiných patogenů tím, že zabírá prostor a produkuje látky, které omezují růst nežádoucích mikroorganismů. Navýšit probiotika je vhodné nejen v zimních měsících, ale také v létě, kdy se bakterie množí velmi rychle.

Pomáhá regulovat zánětlivé procesy v těle. Zdravá rovnováha mikroorganismů může snižovat riziko chronických zánětů, které jsou spojeny s řadou onemocnění, včetně obezity, cukrovky a srdečních chorob. Vhodná jsou při akné, zánětech močových cest, vaginálních zánětech.

Produkuje vitamíny. Některé bakterie v našich střevech produkují důležité vitamíny, jako je vitamín K. Tyto mikroby také produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají protizánětlivé účinky a podporují zdraví střev.

Podporuje psychické zdraví. Střevní mikroflóra je spojena s fungováním mozku a může ovlivňovat náladu a duševní zdraví. Existuje takzvaná osa střevo-mozek, která ukazuje, že stav střevní mikroflóry může mít vliv na stres, úzkost, depresi a další psychické stavy.

Jak udržet zdravou střevní mikroflóru?

Konzumujte stravu bohatou na vlákninu: Konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a luštěnin podporuje růst prospěšných bakterií.

Zaměřte se na probiotika. Pomáhají udržovat rovnováhu mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech. Potraviny jako jogurt, kefír, kysané zelí, kimchi, kombucha, fermentované výrobky obsahují prospěšné mikroorganismy, které mohou podpořit zdraví střev.

  • Probiotika mohou hrát roli při hubnutí, zejména pokud jsou kombinována s vyváženou stravou a pravidelným pohybem, ačkoliv jejich účinky se mohou lišit podle jednotlivých kmenů bakterií.
  • Probiotika mohou hrát roli při problémech s močovými cestami a vaginálním zánětem.

Růst prospěšných bakterií (probiotik) podporují prebiotika. Jsou to nestravitelné složky potravy, které  najdete například v česneku, cibuli, banánech, čekance a celozrnném pečivu.

Omezte cukr, polotovary, obarvené a ochucené potraviny. Tyto potraviny mohou podporovat růst škodlivých bakterií a narušovat rovnováhu mikroflóry.

Probiotika užívejte zhruba půl hodiny PŘED jídlem a zapijte je čistou vodou, mohou se lépe promíchat se žaludečními šťávami, což zvyšuje jejich schopnost přežít v žaludku a dojít až do střev, kde je potřebujeme nejvíce. Konzumovat je můžete i PO jídle nejdríve za 30 minut, lépe se začlení do střevní mikroflóry. 

Při užívání antibiotik je mezi antibiotiky a probiotiky potřeba dodržet minimálně 2 hodiny rozestup. 

Vhodná probiotika ve formě kapslí pro doplnění jídelníčku jsou  HER BIOTIC nebo UNIBIOTIC  a nezapomeňte vložit slevový kód RADKAD15. Obojí probiotika je možné užívat od 14 let.

HER BIOTIC má speciální probiotické kmeny a výtažek z brusine a d-manóza,  působí mimo jiné jako prevence a léčba vaginálních zánětů u dívek a žen. Nicméně muži a chlapci je mohou užívat také. U žen s dlouhotrvajícími chronickými urogenitálními záněty je vhodná 3 měsíční kůra Her Biotic pro ženu a 3 měsíční kůra Unibiotic jejímu partnerovi.

UNIBIOTIC jsou univerzální probiotika, nemají výtažek z brusinek, jsou vhodná také při průjmech.


radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.