Vepřové na mrkvi s červenou čočkou

Vepřový plátek s mrkví a červenou čočkou

Vepřový plátek s mrkví a červenou čočkou dochucuji Cibuládou od Dobroládovny, což je místní sociální podnik, který zpracovává ovoce a zeleninu od okolních farmářů. Pokud ji nemáte, recept je samozřejmě vhodný i pro vás.
Ingredience na 1 porci:
    • Cibuláda s portským vínem Dobroládovna 20 g
    • cibule červená 20 g
    • čočka červená – neloupaná, suchý stav 60 g
    • mouka špaldová hladká 1 PL (7 g)
    • mrkev čerstvá 50 g
    • olej řepkový (1PL) 7 g
    • pepř bílý mletý – špetka
    • sůl kuchyňská
    • tymián
    • vepřová plec,  libová 120 g
    • voda čistá/ neslazená, neochucená, neperlivá 120 ml pro čočku
    • vývar zeleninový 100 ml
Postup:

Vepřový plátek naklepeme a po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme. Na pánvi (v kastrolu) s rozpáleným olejem orestujeme nakrájenou cibuli a poté přidáme maso a opečeme ho z obou stran, přihodíme očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka a společně chvíli opékáme, přidáme tymián. Pokud máme pomalý hrnec, vše přendáme do něj a vaříme na první stupeň.

 Do 100 ml zeleninového vývaru (například z brambor) rozmícháme (1PL) mouku a vlijeme
k masu. Pod poklicí necháme dusit doměkka. Během dušení promícháme a v případě potřeby dolijeme trochu vody (vývaru).

Červenou čočku propláchneme a zalijeme 120 ml až 150 ml  vody, přivedeme k varu a uvaříme doměkka.

Vepřový plátek s mrkví a červenou čočkou na talíři doplníme Cibuládou s portským vínem, která masu dodá nezaměnitelnou chuť díky zkaramelizované cibuli provoněné tymiánem.

Hmotnost surovin v syrovém/suchém stavu.

Tento recept obsahuje 2355 kJ, 56,3 g sacharidů, 29,4 g bílkovin, 22,9 g tuku, 8,4 g vlákniny.

Zpět na blog

radkadrobna

Nutriční terapeutka I Výživové poradenství I

Radka Drobná
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.