palacinky-spenatove-palacinky-spenat-zdrave-recepty-fit-recepty-Radka-Drobna-zdrave-recepty

Špenátové palačinky pro děti

Vaření s dětmi?

No, možná si řeknete, že tohle jíst nebudou a možná máte pravdu.

Obecně děti nemají zelené jídlo příliš v lásce. Ale na druhou stranu je mnoho dětí 🧒, které milují hráškovou pomazánku nebo brokolicovou polévku.  Zvláště, když  si taková jídla připravují společně s vámi. Špenát přece jedl i Pepek námořník, ikdyž není takovou „bombou železa“, jak se původně předpokládalo. 

U nás mají zelené palačinky zelenou 🚦.

Ingredience na 4 porce:¨

    • 2 hrnky (0,25 l) polotučného mléka 🥛
    • 1 větší vejce 🥚
    • špetka soli
    • 1 hrnek (0,25 l) hladké celozrnné mouky nebo špaldové
    • vanička čerstvého baby špenátu 🌱
    • řepkový olej na opékání palačinek
    • čerstvý sýr typu Lučina, žervé či jiný na potírání palačinek

Postup:

Špenátové lístky 🌱 propláchneme pod tekoucí vodou. Pokud jsou špenátové listy se stonkem, je vhodné je odříznout.

Do mixéru nalijeme mléko, vejce, přisypeme suché suroviny a rozmixujeme, naposledy přihodíme špenátové lístky a vytvoříme polořídké těsto. Do těsta lze přimíchat 1 ČL chia semínek.

Na pánev kápneme olej a necháme rozehřát, těsto pomocí naběračky vlijeme na pánev a z každé strany palačinku opékáme pár minut. První palačinka se většinou trhá, ale druhá už by neměla. Pokud ano, těsto vždy před nalitím promícháme a můžeme popřípadě přisypat trochu mouky.

Opečené palačinky potřeme čerstvým sýrem.

Špenát těsto krásně obarví. Z palačinek můžeme připravit i rolky, a to tak, že je potřeme sýrem, poklademe šunkou, listy polníčku a zabalíme, následně krájíme ze zabalené palačinky rolky. Před krájením je dobré zabalenou palačinku na několika místech propíchat párátky a mezi nimi krájet, aby se rolky nerozbalily.

🌱 Špenát

Špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitamínů B a C a je chutnou přísadou mnoha pokrmů. Při nákupu. Také dodává lidskému organismu řadu minerálů, zejména draslík, vápník, hořčík a ve srovnání s jinou zeleninou je stále velmi dobrým zdrojem železa. Dbejte na čerstvé listy bez skvrn. Špenát by měl být zpracován relativně rychle, neměl by být dlouho skladován. V zásuvce na zeleninu v chladničce může být uložen maximálně dva dny. Špenátové palačinky pro děti jsou skvělou volbou ke svačině do školy, protože v boxíku budou hrát veselými barvami.

Zpět na blog

radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.

Radka Drobná
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.