Sendvič Caprese s avokádem
Ingredience (2 p):
-
- Rajče 4 ks
- chléb celozrnný 12 plátků
- pepř
- sůl
- avokádo 2 ks
- mozzarella 400 g
- bazalkové pesto
- salát ledový
Postup:
Nejprve si rozřízněte zralé avokádo podél celého plodu, lehkým pootočením půlek rozdělte a pecku vyjměte pomocí nože (sekněte do pecky a vytáhněte), dužinu vyjměte lžící nebo oloupejte slupku a nakrájejte ji na plátky. Na sendvič Caprese s avokádem potřeme plátky chleba bazalkovým pestem a položíme na ně na plátky mozarelly, kolečka rajčat, avokáda a list ledového salátu, okořeníme. Přiklopíme dalším chlebem, zlehka přimáčkněte. Můžeme zapéct na grilu. Plátky rozřízneme na trojúhelníčky a podáváme. Sendvič Caprese s avokádem je vhodný i na přípravu do krabičky, kterou si vezmeme s sebou na výlet či do práce.
Jak poznat zralé avokádo? 🥑
Zralé avokádo by mělo být měkké, ale ne příliš. Pokud je tvrdé, ještě není zralé, pokud je moc měkké a promáčkne se, je přezrálé. Podívejte se na stopku a odloupněte malý kousek stopky:
🟢 Světle zelená barva pod stopkou → avokádo je zralé!
🟡 Hnědá barva → přezrálé.
⚪ Bílá nebo tvrdá dužina → ještě není zralé.
Barva slupky nehraje roli, záleží na odrůdě, ale většina zralých avokád má tmavě zelenou až hnědou slupku.
Avokádo 🥑je plod hruškovce přelahodného (Persea americana), který je původem z Mexika a zařazuje se mezi ovoce. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči.
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, hořčíku, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo je možné i při dietě využít jako náhražku másla, majonézy či dresinku, je však třeba si dát pozor na množství. Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest. Avokádo lze konzumovat jak syrové, tak tepelně upravené.