Radka Drobná rybízový koláč s peřinkou zdravá svačina výživové poradenství

Rybízový koláč s peřinkou

Rybízový koláč s peřinkou je lehký moučník, který spojuje nakyslý rybíz s jemnou nadýchanou vrstvu sněhu z vaječných bílků. Díky kontrastu sladkého a kyselého má koláč osvěžující chuť, kterou oceníte zvláště v letních měsících. „Peřinka“ je vytvořená z vyšlehaných bílků s cukrem, které se při pečení promění v lehkou, krustu na povrchu. Tento moučník potěší milovníky tradičních domácích koláčů i ty, kdo dávají přednost lehčím dezertům.

Množství je uvedeno do malé formy o průměru 25 cm. Pro větší domácnost připravte z dvojité dávky

Ingredience: na 8 porcí

Na těsto:

    • 120 g špaldové hladké mouky
    • 100 g změklého másla
    • 50 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 1 ČL kypřícího prášku
    • 80 g řeckého jogurtu

Na peřinku:

    • našlehaný sníh ze 2 bílků
    • 20 g moučkového cukr
    • miska rybízu
    • na ochucení mletá skořice nebo kardamom (pouze na špišku nože)
Postup:

Nejprve našleháme máslo, cukr a žloutky do pěny, přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vmícháme jogurt, aby bylo těsto řidší.

Formu o průměru 25 cm vysteleme pečicím papírem a na něj těsto rozprostřeme pomocí stěrky. Poklademe rybízem, posypeme kořením a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C. Když je koláč růžový a uvnitř upečený (zkusíme špejlí), vyjmeme ho.

Připravíme si vychlazené bílky a moučkový cukr, společně našleháme do hustého sněhu a ihned navrstvíme na upečený koláč. Vložíme zpět do trouby pouze s vrchním ohřevem a sníh zapečeme do růžova.

Poté koláč vyjmeme a vychladlý krájíme.

Kardamom je aromatické koření pocházející z Indie a Srí Lanky, které patří mezi nejcennější a nejstarší koření na světě. Už ve starověku byl ceněn pro své výrazné aroma a pro léčivé účinky. V tradiční medicíně se kardamom používá k podpoře trávení, osvěžení dechu i jako přírodní antiseptikum.

Chuť kardamomu je jemně nasládlá, kořeněná, s tóny citrusů a eukalyptu. Díky své intenzivní vůni a chuti dodává pokrmům i nápojům charakteritickou chuť. Hodí se nejen do sladkého pečiva, dezertů a perníků, ale i do kávových směsí, likérů a kořeněných jídel. V orientální kuchyni se často přidává do masových omáček a rýžových pokrmů. Kardamom je také oblíbenou součástí směsí koření, jako je indické garam masala nebo arabská káva. Do moučníků ho přidejte pouze na špišku nože.

Zpět na blog

radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.

Radka Drobná
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.