Ravioly s ricottou a špenátem
Ravioly s ricottou a špenátem jsou tradiční italské těstoviny plněné směsí čerstvého špenátu a krémové ricotty. Tento pokrm je oblíbený pro svou jemnou chuť a sytost, ideálně se hodí k lehčím obědům i večeřím.
Ravioly jsou malé čtvercové taštičky z tenkého těsta, které se plní různými náplněmi, od masa až po zeleninu a sýry. Základem kvalitních domácích raviol je těsto připravené z mouky z tvrdé pšenice, tzv. semoliny. Tato mouka je typická svou zlatavou barvou, vyšším obsahem lepku a hrubší strukturou. Díky tomu se těsto při vaření nerozvaří a zachovává si pevnost i jemnou elasticitu. Ravioly se vaří ve vroucí osolené vodě, ale do těsta se sůl nepřidává, aby nebyly příliš tuhé.
Ingredience: (z této dávky je asi 15 ks)
na těsto:
-
- mouka semolina (z tvrdé pšenice) 250 g
- vejce 2 ks
- 1PL olivového oleje
- popřípadě trochu vlažné vody
na náplň:
-
- sýr Ricotta 250 g
- rozpuštěné máslo 5 g (na přelití raviol)
- špenátové čerstvé lístky 150 g (miska)
- sůl, pepř
Těsto: mouku z tvrdé pšenice nasypte na vál, udělejte důlek a rozklepněte do něj 2 vejce, 1 PL lžíci olivového oleje a rukou zpracujte těsto. Pokud se ingredience nespojují, přidejte lžíci vlažné vody. Z těsta rozválejte plát a vykrajujte čtverce cca 4 x 4 cm, které budete plnit náplní.
Náplň: čerstvé špenátové lístky spařte vroucí vodou, nechte v míse trochu změknout, poté vodu vymačkejte a smíchejte ji s celou ricottou, osolte, opepřete. Naplňte čtverečky, přehněte je a okraje důkladně umáčkněte. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Poté přelijte rozpuštěným máslem a posypte například zbytkem náplně (nebo strouhanou mozzarellou).
Ricotta je jemný italský sýr vyráběný ze syrovátky, který má krémovou konzistenci a lehce nasládlou chuť. Skvěle se kombinuje s čerstvým špenátem, který je navíc bohatý na železo a antioxidanty.