pomazánka z pečených paprik, pečené papriky, pomazánka podzimní, jídelníček, svačina, hubnutí, zbubnu, radka drobná, zdravé recepty

Pomazánka z pečených paprik 🌶️ připravená z pečených červených i zelených paprik, které ji dodávají jemně nasládlou chuť a výraznou vůni. Pomazánka je obohacena o česnek, olivový olej, bylinky a koření, které podtrhují její lahodnou chuť.

Skvěle se hodí na čerstvé pečivo, k zelenině nebo jako součást obložených talířů, jako lahodný a zdravý dip ke grilovanému masu. Díky své jednoduchosti a intenzivní chuti je ideální volbou pro všechny, kteří chtějí zpestřit své svačiny nebo pohoštění. Při její přípravě můžete zpracovat nejen papriky, ale také rajčata, popřípadě nakrájenou cuketu. 

Ingredience:

    • papriky (různé druhy)
    • lze přidat i rajčata
    • olivový olej
    • žervé (jemný tvaroh či  pomazánkovém máslo)
    • sůl
    • pepř
    • bylinky
    • česnek dle chuti


Postup:

Očištěné papriky přepůlíme, vyjmeme semínka a dáme na plech s pečicím papírem. Můžeme přidat i  rajčata či cuketu. Pokapeme je olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Poté  přendáme zeleninu do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme dalších 30 minut odpočívat.  Rozmixujeme důkladně tyčákem (u masitějších paprik lze sloupnout slupku), smícháme s žervé sýrem, jemným tvarohem či  pomazánkovým máslem, ochutíme solí, pepřem, bylinkami, česnekem dle chuti.

Papriky jsou obecně dobře snášené, ale někteří lidé mohou být alergičtí – tyto alergie jsou ale poměrně vzácné. Největší význam pro zdraví mají papriky co nejčerstvější a pokud možno tuzemské. Paprikám totiž dlouhý transport a dlouhé skladování nesvědčí, neboť se rychle snižuje nutriční hodnota.

 

 

Zpět na blog


radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder