Polévka z červené čočky s mrkví je nutričně hodnotná a překvapí vás svojí chutí, kterou ji dodává kokosové mléko. Zdravé recepty, červená čočka. Radka Drobná, jídelníček

Polévka z červené čočky s mrkví je nutričně hodnotná a překvapí vás svojí chutí, kterou ji dodává kokosové mléko. 

Ingredience:

    • 2 lžíce oleje
    • 3 stroužky oloupaného česneku
    • 2 velké mrkve
    • 1 lžičku mletého kmínu
    • ½ lžičky mleté skořice
    • 1 hrnek červené čočky
    • 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
    • 100 g rajčatového pyré (2 velká nakrájená rajčata).
    • citronová šťáva nadochucní
    • kokosové mléko 100 ml (v plechovce)
    • sůl

Postup:

Na přípravu polévky z červené čočky s mrkví si dáme do kastrolu 2 lžíce oleje, necháme nahřát a necháme na něm zesklovatět na kostky nakrájenou cibuli, 3 stroužky oloupaného česneku. Oškrábeme a nahrubo nastrouháme 2 velké mrkve, vsypeme 1 lžičku mletého kmínu, ½ lžičky mleté skořice a znovu orestujeme a přidáme hrnek červené čočky, která se nemusí namáčet. Zalijeme 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, osolíme a vmícháme asi 100 g rajčatového pyré nebo 2 velká nakrájená rajčata. Vaříme do změknutí asi 20 minut, až čočka změkne. Polévku rozmixujeme, můžeme dochutit citronovou šťávou. Polévka je výborná s kokosovým mlékem, které se přidává před dokončením polévky. 

Červená čočka je skvělá luštěnina, která se vyznačuje rychlou přípravou, jemnou chutí a vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a minerálů. Je ideální pro zdravou výživu a vegetariánské či veganské stravování.

Je to skvělý zdroj rostlinných bílkovin pro vegetariány a vegany. Pomáhá při regeneraci svalů a udržení svalové hmoty.

💪. Je bohatá na vlákninu  a podporuje trávení  a zdraví střev🌾. Pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a prodlužuje pocit sytosti. Pro svůj nízký glykemický index je vhodná pro diabetiky 🩸. Díky pomalému uvolňování energie se skvěle hodí i pro hubnutí.

Obsahuje železo, které je důležité pro prevenci anémie a tvorbu červených krvinek a bohatá je i na vitamíny a minerály 🥦 (hořčík, fosfor, draslík, zinek a vitamíny skupiny B).

Na rozdíl od jiných luštěnin nenadýmá a nemusí se předem namáčet a je rychle přípravená – uvaří se za 10–15 minut!

Zpět na blog