Polévka z červené čočky s mrkví je nutričně hodnotná a překvapí vás svojí chutí, kterou ji dodává kokosové mléko.
Ingredience:
-
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky oloupaného česneku
- 2 velké mrkve
- 1 lžičku mletého kmínu
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 hrnek červené čočky
- 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
- 100 g rajčatového pyré (2 velká nakrájená rajčata).
- citronová šťáva nadochucní
- kokosové mléko 100 ml (v plechovce)
- sůl
Postup:
Na přípravu polévky z červené čočky s mrkví si dáme do kastrolu 2 lžíce oleje, necháme nahřát a necháme na něm zesklovatět na kostky nakrájenou cibuli, 3 stroužky oloupaného česneku. Oškrábeme a nahrubo nastrouháme 2 velké mrkve, vsypeme 1 lžičku mletého kmínu, ½ lžičky mleté skořice a znovu orestujeme a přidáme hrnek červené čočky, která se nemusí namáčet. Zalijeme 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, osolíme a vmícháme asi 100 g rajčatového pyré nebo 2 velká nakrájená rajčata. Vaříme do změknutí asi 20 minut, až čočka změkne. Polévku rozmixujeme, můžeme dochutit citronovou šťávou. Polévka je výborná s kokosovým mlékem, které se přidává před dokončením polévky.
Červená čočka je skvělá luštěnina, která se vyznačuje rychlou přípravou, jemnou chutí a vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a minerálů. Je ideální pro zdravou výživu a vegetariánské či veganské stravování.
Je to skvělý zdroj rostlinných bílkovin pro vegetariány a vegany. Pomáhá při regeneraci svalů a udržení svalové hmoty.
💪. Je bohatá na vlákninu a podporuje trávení a zdraví střev🌾. Pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a prodlužuje pocit sytosti. Pro svůj nízký glykemický index je vhodná pro diabetiky 🩸. Díky pomalému uvolňování energie se skvěle hodí i pro hubnutí.
Obsahuje železo, které je důležité pro prevenci anémie a tvorbu červených krvinek a bohatá je i na vitamíny a minerály 🥦 (hořčík, fosfor, draslík, zinek a vitamíny skupiny B).
Na rozdíl od jiných luštěnin nenadýmá a nemusí se předem namáčet a je rychle přípravená – uvaří se za 10–15 minut!