Ovesná kaše s mandlemi a lyofilizovaným ovocem
Ovesná kaše je vynikající volbou ke snídani, a to nejen pro svou chuť, ale především pro své výživové benefity.
Ingredience:
-
- 40 g ovesných vloček
- 150 ml polotučného mléka
- 1 PL plátků mandlí
- 1 ČL ořechového másla (popřípadě obyčejného másla nebo lněného oleje)
- 1 ČL javorového sirupu
- 20 g lyofilizovaného ovoce dle chuti (sušené mrazem pro zachování živin)
Postup:
Jemné vločky namočte do mléka a nechte přes noc v lednici nasáknout. Ráno je v kastrolku prohřejte, přidejte k nim plátky mandlí a máslo. Na talíři zakápněte javorovým sirupem a dozdobte lyofilizovanými jahodami.
Takto uvedený recept obsahuje 1390 kJ, z toho 44 g sacharidů, 10,5 g bílkovin, 11,7 g tuků (z mandlí, másla)
Proč je ovesná kaše skvělá k snídani? 🥣
Ovesné vločky obsahují komplexní sacharidy a vlákninu, které zpomalují trávení a dlouhodobě zasytí. Společně s bílkovinou z mléka vám kaše udrží stabilní hladinu cukru v krvi. Vláknina z vloček pomáhá správnému fungování střev a snižuje hladinu LDL („špatného“) cholesterolu, což je prospěšné pro srdce a cévy. Podporuje pravidelnou stolici a zdravý střevní mikrobiom. Oves je bohatý na hořčík, železo, fosfor, zinek.
Kaši si můžete obohatit o ovoce, ořechy, semínka nebo zvýšit příjem bílkovin tvarohem, jogurtem podle svých potřeb a chutí.