Mrkvový hřbet 🥕 je vláčný, jemný moučník, který jistě ocení i vaše děti 🧒. Je plný vlákniny a důležitých živin s odlehčeným množstvím cukru. A klidně ho upečte s nimi. Zvládnou ho.

Ingredience:

    • 3 vejce
    • 2 PL medu
    • 1 ČL mleté skořice
    • 1/2 hrnku řepkového oleje
    • 1/2 hrnku polotučného mléka
    • 1 hrnek hladké špaldové mouky
    • 2 hrnky jemně nastouhané očištěné mrkve
    • mleté ořechy, hrozinky
    • 1/2 sáčku kypřícího prášku

Postup:

Nejprve si rozehřejeme troubu.

Rozdělíme  vejce na bílky a žloutky. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky utřeme v jiné míse s medem, skořicí,  olejem,  přisypeme špaldovou mouku, do které jsme zamíchali  kypřící prášek.

Vlijeme mléko, zamícháme a vmícháme nastrouhanou mrkev najemno, podle chuti mleté oříšky a hrozinky. Vše společně promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Směs přelijeme do vymazané a moukou vysypané formy „srnčí hřbet“, pečeme v troubě cca 40 minut při 180°C.

 

Mrkev je zdravá kořenová zelenina oranžové barvy a zemité nasládlé chuti. Mrkvový hřbet je tak krásně baarevný, vláčný, svěží a dodá nám i vitamíny.  Mrkev také odlehčí moučník kaloricky, protože je přirozeně sladká a nahradí část cukru.

Moučníky se strouhanou zeleninou jako je mrkev, červená řepa nebo cuketa se řadí mezi oblíbené dezerty. 

Zpět na blog

radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.

1 komentář

Často nemocné dětí - Radka Drobná · 6. 2. 2025 v 19:02

[…] cukr si s probiotiky nerozumí. Místo sladkostí 🍩 připravte s dítětem ovocný salát, mrkvový hřbet či doma vyrobený […]

Komentáře nejsou povoleny.