Mrkvový hřbet 🥕 je vláčný, jemný moučník, který jistě ocení i vaše děti 🧒. Je plný vlákniny a důležitých živin s odlehčeným množstvím cukru. A klidně ho upečte s nimi. Zvládnou ho.
Ingredience:
-
- 3 vejce
- 2 PL medu
- 1 ČL mleté skořice
- 1/2 hrnku řepkového oleje
- 1/2 hrnku polotučného mléka
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 2 hrnky jemně nastouhané očištěné mrkve
- mleté ořechy, hrozinky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
Postup:
Nejprve si rozehřejeme troubu.
Rozdělíme vejce na bílky a žloutky. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky utřeme v jiné míse s medem, skořicí, olejem, přisypeme špaldovou mouku, do které jsme zamíchali kypřící prášek.
Vlijeme mléko, zamícháme a vmícháme nastrouhanou mrkev najemno, podle chuti mleté oříšky a hrozinky. Vše společně promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Směs přelijeme do vymazané a moukou vysypané formy „srnčí hřbet“, pečeme v troubě cca 40 minut při 180°C.
Mrkev je zdravá kořenová zelenina oranžové barvy a zemité nasládlé chuti. Mrkvový hřbet je tak krásně baarevný, vláčný, svěží a dodá nám i vitamíny. Mrkev také odlehčí moučník kaloricky, protože je přirozeně sladká a nahradí část cukru.
Moučníky se strouhanou zeleninou jako je mrkev, červená řepa nebo cuketa se řadí mezi oblíbené dezerty.
1 komentář
Často nemocné dětí - Radka Drobná · 6. 2. 2025 v 19:02
[…] cukr si s probiotiky nerozumí. Místo sladkostí 🍩 připravte s dítětem ovocný salát, mrkvový hřbet či doma vyrobený […]
Komentáře nejsou povoleny.