Losos, brambory, mrkev a špenát
Losos 🐟, brambory 🥔, mrkev 🥕 a špenát 🌱 rozhodně patří mezi zdravé recepty, rychlé jídlo, vyvážené jídlo, které můžeme zařadit nejen při hubnutí, ale pro zdraví celé rodiny. A příprava je jednoduchá. Mám ráda vaření v jednom, maximálně dvou hrncích. Tady tedy použijeme dva. Jeden na uvaření brambor a mrkve, ve druhém do všechno společně zapečeme.
Ingredience:
-
- 300 g brambor
- 250 g mrkve
- vanička špenátových čerstvých lístků
- 1 PL řepkového oleje
- 300 g lososa
- sůl, mletý pepř
- 250 ml smetany na vaření 12%
Postup:
Nejprve si oloupeme a oškrábeme brambory a mrkev, a nakrájíme na menší kostky, vložíme do vody, osolíme a povaříme do poloměkka.
Mezi tím si očistíme lososa, stáhneme ho z kůže a nakrájíme na kostky. Také si očistíme čerstvé lístky špenátu a odstraníme stopky.
Vezmeme pekáč či zapékací mísu a lehce ji vytřeme olejem.
Jakmile budou brambory a mrkev povařené, slijte vývar, ale ne do dřezu, slijte ho do jiného hrnce, protože z něj připravíte skvělou polévku příští den. Brambory s mrkví přesypeme do pekáče, přidáme lososa, osolíme, opepříme. Navrstvíme lístky špenátu, lehce promícháme a přilijeme smetanu na vaření. Vložíme do trouby a dáme upéct cca na 30 minut.
Pak přendáme na talíř.
Proč jíst ryby? 🐟
Doporučuji jíst lososa kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin, které naše tělo chrání, pomáhají udržovat správné hladiny obou typů cholesterolu, působí protizánětlivě, preventivně proti Alzheimerově chorobě. Abychom si zajistili dostatek omega-3, měli bychom jíst dvě až tři porce ryb týdně. V rybím tuku najdete i vitamíny D a A a spoustu důležitých minerálních látek – jód, zinek nebo selen.
Zároveň vás musím upozornit, že losos je poměrně tučná ryba, při hubnutí je potřeba s lososem zacházet opatrněji, než s většinou jiných ryb.