Lívance s ovesnými vločkami, jablkem a jogurtovým přelivem
Ingredience:
- 1 dcl mléka
- 1 kostka cukru
- ½ kostičky droždí
- 0,5 l vlažného mléka
- ½ hrníčku ovesných vloček
- ½ hrníčku špaldové hladké mouky
- 1 vejce
- 1 jablko
- 1 špetka soli
Postup:
Nejprve si v malé misce ohřejeme asi 1 dcl mléka s kostkou cukru, teplota musí být vlažná, ne horká. Do ohřátého mléka přidáme ½ kostičky droždí, necháme asi 15 minut v teple droždí nakynout. Do větší mísy nalijeme 0,5 l vlažného mléka, přilijeme kvásek z droždí, přisypeme půl hrníčku ovesných vloček, půl hrníčku špaldové hladké mouky, špetku soli, 1 rozklepnuté vejce a promícháme hustší těsto. Mouku můžeme přidat do požadované hustoty. Do těsta ještě přidáme jablko, které oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme ho na malé kousky. Připravíme si pánev a pomocí pírka ji vytřeme olejem a necháme ho rozehřát. Na pánev vlijeme naběračkou těsto a smažíme menší lívance z obou stran dozlatova. Připravíme si ochucený jogurt. Do misky dáme hustý bílý jogurt a smícháme se lžící marmelády nebo nakrájeným čerstvým ovoce. Můžeme lehce ovoce přisladit. Cukr lze nahradit medem, javorovým nebo datlovým sirupem. Jogurtem přelijeme lívance.