kachní prsa s brusinkami, zdravé recepty, velikonoce, radka drobná, výživová poradkyně.
Kachní prsa s brusinkami a červeným vínem

Ingredience:

  • kachní prsa 200 g v syrovém stavu na porci
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 2dcl červeného vína
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • tymián
  • sůl
  • kmín
  • olej
  • voda
  • brambory, bramborové noky nebo kaše

Postup:

Rozehřejeme si troubu na 180°C. Kachní prsa odřízneme od kosti i s kůží a obě rozkrojíme v půlce na filátka. Kůži na povrchu nařežeme. Maso osolíme a okmínujeme ze všech stran. Na pekáč nalijeme trochu oleje, necháme ho rozehřát, maso na něj položíme kůží dolů a opékáme asi čtyři minuty. Obrátíme a opečeme z druhé strany.  Lehce podlijeme vodou, na maso položíme snítku čerstvého tymiánu, přikryjeme poklicí a pečeme doměkka. Kontrolujeme množství vody, aby se úplně nevypařila. Po upečení maso vyjmeme z výpeku a necháme ho odpočívat. Výpek přelijeme z pekáče do kastrolu a připravíme z něho šťávu: do výpeku přidáme 2 lžíce sušených brusinek, 2dcl červeného vína, 1 lžičku třtinového cukru, promícháme a společně provaříme asi 10 minut. Lehce zaprášíme lžící hladké mouky a za stálého míchání provaříme dalších 10 minut. Přecedíme. Upečená prsa nyní nakrájíme na plátky přes vlákno. Plátky masa vložíme do šťávy a prohřejeme. Přendáme na talíř. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, bramborové noky nebo kaše.