Jáhelník se švestkami, sladké, přesto zdravé jídlo

Jáhelník se švestkami, sladké, přesto zdravé jídlo a výživné jídlo, pokud ho nesníte celý pekáč.

Zařadila jsem ho mezi sladké recepty, podávat ho můžete i jako dezert.

Jáhelník patří mezi oblíbená jídla v Podkrkonoší. Pokud máte chuť na něco sladkého, přitom méně kalorického, určitě ho vyzkoušejte. 👩🏻‍🍳

Ingredience pro 4 porce:
    • 200 g jáhel
    • 0,8 l mléka polotučného
    • 150 g sušených švestek
    • sníh ze 2 bílků
    • 2 žloutky
    • 90 g moučkového cukru
    • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
    • 1 lžíci másla
    • mletou skořici
Postup:

Nejdříve si jáhly několikrát propláchněte a spařte horkou vodou, aby se zbavily hořkosti.

Přemístěte je do hrnce, zalijte částí mléka (přidávejte ho postupně) a vařte pozvolna a za občasného míchání do konzistence kaše. Chvíli to trvá. Nezapomeňte míchat. Mléko přidávejte podle potřeby. Pozor, rádo se přichyne.

Namočte si asi 150 g sušených švestek do teplé vody. 🪺

Ušlehejte sníh ze 2 bílků. Dále si v jiné misce našlehejte s cukrem  2 žloutky.

Do vystydnuté jáhelné kaše vmíchejte nejprve našlehané žloutky, nasekané švestky, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíci rozpuštěného másla a nakonec lehce vmíchejte sníh, ochuťte mletou skořici. Směs přeneste do máslem vymazané formy. Upečte v troubě při 150° C asi 45 min. Hezky dozlatova.

🍴 A nechte si chutnat. Jen nesnězte všechno. 😉

Význam ve výživě?

Jáhly mají velký význam ve výživě, jsou přirozeně bezlepkové, hodí se pro celiaky. Patří mezi obiloviny s nejnižším rizikem vzniku alergie, hodí se proto i pro děti nebo alergiky. Jáhly jsou snadno stravitelné a mají jemně oříškovou chuť, která si rozumí s mnoha dalšími zdravými potravinami, jsou proto vhodné k přípravě slaných i sladkých jídel všeho druhu. Nízký glykemický index řadí jáhly mezi potraviny vhodné k zařazení do jídelníčku při snaze o redukci váhy. Vysoký obsah vitamínů skupiny B pomáhá udržovat zdravou psychiku, jsou plné vlákniny, které má pozitivní vliv na fungování střev, obsahují železo a pomáhají při překyselení organismu, refluxu žaludku.

Zpět na blog


radkadrobna

Výživový poradce. Poradce pro výživu.

Radka Drobná
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.