Jáhelník se švestkami, sladké, přesto zdravé jídlo a výživné jídlo, pokud ho nesníte celý pekáč.
Zařadila jsem ho mezi sladké recepty, podávat ho můžete i jako dezert.
Jáhelník patří mezi oblíbená jídla v Podkrkonoší. Pokud máte chuť na něco sladkého, přitom méně kalorického, určitě ho vyzkoušejte.
Ingredience pro 4 porce:
-
- 200 g jáhel
- 0,8 l mléka polotučného
- 150 g sušených švestek
- sníh ze 2 bílků
- 2 žloutky
- 90 g moučkového cukru
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíci másla
- mletou skořici
Postup:
Nejdříve si jáhly několikrát propláchněte a spařte horkou vodou, aby se zbavily hořkosti.
Přemístěte je do hrnce, zalijte částí mléka (přidávejte ho postupně) a vařte pozvolna a za občasného míchání do konzistence kaše. Chvíli to trvá. Nezapomeňte míchat. Mléko přidávejte podle potřeby. Pozor, rádo se přichyne.
Namočte si asi 150 g sušených švestek do teplé vody.
Ušlehejte sníh ze 2 bílků. Dále si v jiné misce našlehejte s cukrem 2 žloutky.
Do vystydnuté jáhelné kaše vmíchejte nejprve našlehané žloutky, nasekané švestky, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíci rozpuštěného másla a nakonec lehce vmíchejte sníh, ochuťte mletou skořici. Směs přeneste do máslem vymazané formy. Upečte v troubě při 150° C asi 45 min. Hezky dozlatova.
A nechte si chutnat. Jen nesnězte všechno.
Význam ve výživě?
Jáhly mají velký význam ve výživě, jsou přirozeně bezlepkové, hodí se pro celiaky. Patří mezi obiloviny s nejnižším rizikem vzniku alergie, hodí se proto i pro děti nebo alergiky. Jáhly jsou snadno stravitelné a mají jemně oříškovou chuť, která si rozumí s mnoha dalšími zdravými potravinami, jsou proto vhodné k přípravě slaných i sladkých jídel všeho druhu. Nízký glykemický index řadí jáhly mezi potraviny vhodné k zařazení do jídelníčku při snaze o redukci váhy. Vysoký obsah vitamínů skupiny B pomáhá udržovat zdravou psychiku, jsou plné vlákniny, které má pozitivní vliv na fungování střev, obsahují železo a pomáhají při překyselení organismu, refluxu žaludku.