Granola
Granola je směs pečených vloček, ořechů, semínek a sladidla (např. medu nebo javorového sirupu), často doplněná o sušené ovoce nebo kokos. Peče se dozlatova, takže je křupavá a má karamelizovanou chuť. Konzumuje se nejčastěji k snídani nebo jako zdravá svačina – například s jogurtem, mlékem či rostlinným nápojem.
Ingredience:
- 200 g směsi ořechů
- 100 g ovesných vloček
- 4 vaječné bílky
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce mleté skořice
Postup:
Bílky vyšleháme do řidšího sněhu. Přidáme nahrubo nasekané ořechy, ovesné vločky, skořici a med. Vše dobře promícháme a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme (sušíme) na 150 stupňů cca 15-20 minut. V průběhu pečení raději kontrolujeme, granola by měla být dokřupava upečená.
Granola je skvělá pro aktivní ženy, děti i seniory, jako výživný start dne nebo rychlá svačina na cesty. Obsahuje vše – sacharidy, bílkoviny, tuky i vlákninu.
🥄 Co obsahuje granola a proč je zdravá?
Ovesné vločky
-
Základní složka granoly
-
Obsahují beta-glukany (vláknina pro zdravé srdce a trávení)
-
Dlouhodobě zasytí
Ořechy a semínka
-
Zdroj zdravých tuků, bílkovin a minerálů
-
Pomáhají snižovat zánět a podporují mozek i hormony
Sušené ovoce
-
Dodává přírodní sladkost a antioxidanty
-
Obsahuje železo, draslík, vlákninu
Med nebo sirup
-
Používá se k oslazení a spojení směsi
-
V malém množství přijatelný zdroj energie
Na co si dát pozor:
-
Kupovaná granola může obsahovat příliš cukru a tuku
-
Vhodnější je domácí verze, kde si složení upravíte podle sebe