granola

Granola 

Granola je směs pečených vloček, ořechů, semínek a sladidla (např. medu nebo javorového sirupu), často doplněná o sušené ovoce nebo kokos. Peče se dozlatova, takže je křupavá a má karamelizovanou chuť. Konzumuje se nejčastěji k snídani nebo jako zdravá svačina – například s jogurtem, mlékem či rostlinným nápojem.

Ingredience:

  • 200 g směsi ořechů
  • 100 g ovesných vloček
  • 4 vaječné bílky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce mleté skořice
Postup:

Bílky vyšleháme do řidšího sněhu. Přidáme nahrubo nasekané ořechy, ovesné vločky, skořici a med. Vše dobře promícháme a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme (sušíme) na 150 stupňů cca 15-20 minut. V průběhu pečení raději kontrolujeme, granola by měla být dokřupava upečená.

Granola je skvělá pro aktivní ženy, děti i seniory, jako výživný start dne nebo rychlá svačina na cesty. Obsahuje vše – sacharidy, bílkoviny, tuky i vlákninu.

🥄 Co obsahuje granola a proč je zdravá?

Ovesné vločky

  • Základní složka granoly

  • Obsahují beta-glukany (vláknina pro zdravé srdce a trávení)

  • Dlouhodobě zasytí

Ořechy a semínka

  • Zdroj zdravých tuků, bílkovin a minerálů

  • Pomáhají snižovat zánět a podporují mozek i hormony

Sušené ovoce

  • Dodává přírodní sladkost a antioxidanty

  • Obsahuje železo, draslík, vlákninu

Med nebo sirup

  • Používá se k oslazení a spojení směsi

  • V malém množství přijatelný zdroj energie

Na co si dát pozor:

  • Kupovaná granola může obsahovat příliš cukru a tuku

  • Vhodnější je domácí verze, kde si složení upravíte podle sebe

 

 

Zpět na blog

Radka Drobná
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.