Focaccia, italský chléb
Focaccia je tradiční italský chléb, nadýchaný a s křupavou kůrkou, který patří mezi nejznámější speciality italské kuchyně. Připravuje se z pšeničné mouky (vhodnější je na kynutá těsta), olivového oleje, droždí, vody a soli.
Typické je, že se těsto před pečením pokape extra panenským olivovým olejem a posype hrubou solí, případně bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián. Focaccia se v Itálii podává jako předkrm, příloha k polévkám nebo salátům, ale Italové ji plní různými náplněmi a servírují jako samostatný pokrm.
Díky olivovému oleji zůstává dlouho vláčná. Vyzkoušejte si domácí focacciu upéct, není to nic složitého.
Ingredience:
-
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 21 g (půlka kostky) droždí
- 15 g soli
- 40 g olivového oleje.
- na dochucení: např. sušená rajčata, čerstvá malá rajčátka, olivy, rozmarýn, tymián, bazalka, mozzarella
Postup:
Nejprve si připravíme těsto.
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí. Z mouky, soli, olivového oleje a vody s droždím připravíme těsto, které důkladně prohněteme v míse nebo pomocí hnětače. Musí být vláčné, nelepivé, v případě potřeby přidejte vlažnou vodu nebo mouku. Těsto necháme vykynout. Jestliže budete focacciu připravovat mimo léto, suroviny je potřeba nejprve „nahřát“ při pokojové teplotě, aby vám těsto dobře kynulo.
Do vykynutého těsto vmícháme suroviny na ochucení. Těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme nebo vyválíme dvě placky vysoké asi 2 cm. Placky dáme na plech a necháme opět vykynout.
Rozpálíme troubu na 240 °C. Do vykynuté placky uděláme prstem několik důlků, potřeme ji olivovým olejem, posypeme hrubou solí a dáme péct na 10-12 minut.
Po upečení focacciu necháme vychladnout.
Servírujeme ji s potravinou bohatou na bílkoviny. Focaccia se skvěle hodí jako příloha k polévkám, zeleninovým salátům nebo pečenému masu, rybě. Výborně chutná i s kvalitními sýry, olivami nebo prosciuttem. Můžete ji použít jako základ pro sendvič. Hodí se i k vínu jako lehká pochoutka.
Zpět na blog